Kada se pas ponaša agresivno on juri, reži, laje i pokazuje zube što može biti veoma traumatično iskustvo za osobu koja se s tim suočava.

Mnogi bi pomislili da su psi koji pripadaju određenim rasama okarakterisanim kao „agresivne“ sami po sebi takvi, ali u tome nema pravila. Zato je važno da razumemo da je izraz agresivnosti često posledica neadekvatnog odgoja psa.

Predstavljamo vam 5 razloga zbog kojih psi postaju agresivni!

Uspostavljanje dominacije

Psi su teritorijalne životinje i najsigurnije se osećaju kada čuvaju granice svog područja. Samim tim, ako je njihova dominacija dovedena u pitanje, može se desiti da pokažu znake agresivnosti. Najčešće će to biti usmereno prema drugim životinjama, ali i prema ljudima.

Veoma je važno da svog psa ne kažnjavate fizički, već da kroz upornost i sprovođenje adekvatnih mera dresure dođete do željenih rezultata.

Posesivnost

Može se desiti da psi postanu previše posesivni u pogledu bilo kojih predmeta koje smatraju svojim vlasništvom. Režaće i pokazivaće zube ako neko pokuša da se približi njihovoj hrani, omiljenoj igrački, pa čak i vlasniku.

Probajte da ovaj problem sanirate u korenu tako što ćete svakodnevno strpljivo raditi sa svojim ljubimcem.

Strah

 Kao i kod ljudi, i kod pasa strah može da bude uzrok agresije. Ako se oseti ugroženo ili se nađe u bespomoćnoj situaciji, jedini način na koji će se braniti je kroz zastrašivanje potencijalne pretnje.

Agresivnost iz straha se može javiti i zbog toga što psi nisu na vreme socijalizovani, te će biti potrebno više vremena da se problem otkloni.

 Bolovi

Ukoliko pas pati od neke bolesti, posebno ako je bolest propraćena lakšim ili težim bolovima, to može dovesti do agresivnog ponašanja. Brojna zdravstvena stanja mogu uzrokovati bol kod pasa, češće u starijem životnom dobu.

Važno je da ovo uočite na vreme i posavetujete se sa svojim veterinarom kako biste otklonili uzrok problema.

Pogrešno vaspitanje

Nažalost, pojedinci uče svoje pse da budu agresivni iz pogrešnih ubeđenja ili drugih pobuda. Kažnjavanjem i zastrašivanjem, fizičkim nasiljem ili metodama poput šok ogrlice, vlasnici stvaraju nesrećne i opasne pse.

Ovakav oblik agresije je veoma teško iskoreniti.