Svi psi se rađaju s repom, tako da je očigledno da rep ima mnogobrojne funkcije koje psima omogućavaju lakši svakodnevni život. Neke su vam verovatno poznate, poput iskazivanja sreće ili straha, a za neke možda još uvek niste čuli.

Uspostavljanje ravnoteže

Rep psima služi da bi održavali balans i to ne samo dok trče. Ako posmatrate psa koji hoda po jako uskoj površini, videćete koliko im je u tim trenucima rep aktivniji. Rep dodaje na težini suprotnoj od strane nagiba po kojoj pas hoda, poput šipke koju akrobata na užetu drži u rukama da bi uspostavio ravnotežu s obe strane.

Komunikacija sa ljudima i drugim psima

Svima vam je poznato da psi iskazuju sreću kad nas ugledaju tako što mašu repom. Pored toga, psi rep koriste ne samo da bi iskazivali svoje emocije prema nama, već i za komunikaciju sa drugim psima.

Sa druge strane, jedan položaj repa može da znači više stvari. Na primer, kada pas povije rep, ne znači samo da je uplašen, već i da je pokoran. Mahanje ili podizanje repa kontrahuje mišiće koji okružuju analne žlezde što psima omogućava da šire svoj jedinstveni miris. Iz tog razloga možete videti veće pse kako hodaju podignutog repa kao da se time šepure. Stoga slabiji psi drže rep povijeno kako bi ostali neprimećeni.

Na osnovu ponašanja štenaca, može se reći da je komunikacija repom naučena. Naime, štenci počinju da mašu repom tek nakon što navrše od 30 do 50 dana, jer tada kreće interakcija sa drugim odraslim psima od kojih uče kako da se ponašaju.

Zanimljivo je da pojedine rase rep koriste na različite načine. Psi koji žive u severnim hladnim krajevima koriste rep da pokriju nos prilikom spavanja i tako se zaštite od niskih temperatura. Pojedine rase lovačkih pasa imaju rep tanak poput biča jer im on dozvoljava da naglo skrenu i pri najvećim brzinama. Vodeni psi često imaju debele repove koje koriste prilikom plivanja kao kormilo.

Balansirano kretanje

Posmatrajte svog psa kako se igra sa omiljenom igračkom ili drugim psom, i videće na koji način se rep aktivira svaki put kada treba da se napravi određeni pokret. Koliko je funkcija repa savršeno usklađena sa ostalim delovima tela, pokazuje i trenutak kada pas želi naglo da promeni pravac kretanja – prednje noge će ići u novom pravcu, zadnje dve noge će ostati u starom položaju, dok će rep pratiti pravac prednjih nogu.