Mačke su poznate po tome da vole da spavaju i to na najrazličitijim mestima kao što su radijator, prozor, police, računar i dr. Spavaju između 15 i 20 sati dnevno, a najaktivnije su od sumraka do zore.

Jeste li se ikada pitali zbog čega tako mnogo spavaju? Navešćemo vam nekoliko razloga.

Štedi energiju

Još u doba kad nisu bile pripitomljene, mačke su svoju energiju štedele za lov tako što su se odmarale ili spavale. Lov oduzima mnogo energije, bez obzira da li je mačka u trci za pravim plenom ili za igračkom. Iako većina domaćih mačaka ne mora više da lovi, one su zadržale stare instinkte. 

Noćna životinja

Jedan od razloga zašto vaša mačka spava danju je zato što se noću ponaša kao predator i ide u potragu za zamišljenim plenom. Mnogo sna važno je za skupljanje energije za još više trčanja, skakutanja, prikradanja i penjanja.

Pravi se da spava

Ne spavaju mačke uvek dubokim snom, čak vrlo retko. Takav san traje samo po nekoliko minuta. Veliku većinu vremena one zapravo dremaju i osluškuju okolinu, uvek spremne da krenu u akciju. 

Dosada

Vaša mačka možda spava više nego što bi trebalo zato što joj je dosadno. Da biste je zainteresovali i ulepšali joj dane, možete joj napraviti police za penjanje ili osmisliti nove igre koje će joj okupirati pažnju. Ponudite joj više različitih igračaka, bilo da ste ih kupili ili sami napravili, i istražite koje najviše odgovaraju vašoj mački.

Bolest ili stres

Skrivanje ili smanjene aktivnosti su neki od pokazatelja da se vaša mačka ne oseća dobro. Ukoliko je nešto boli verovatno će većinu vremena provoditi ispod kreveta ili na nekom visokom mestu. Takođe, ako pati od viška kilograma biće joj teže da se kreće i češće će se odmarati. Gojaznost predstavlja ozbiljan problem i može dovesti do raznih komplikacija.