Kao vlasnik mačke sigurni smo da možete da osetite dolazak proleća i pre nego što pupoljci krenu da se pojavljuju na drveću. Prvi znaci mogu biti dlake sakupljene u uglovima prostorija, nameštaj koji poprima boju vaše mačke i vaša odeća koja izgleda kao da je napravljena od krzna. Došlo je proleće, tj. došla je sezona linjanja. Nažalost, nemate tu moć da zaustavite smenu zimskog u prolećno krzno, ali možete da uradite par stvari koje će vam pomoći da se lakše suočite sa linjanjem.

Redovno četkanje

Često četkanje vam može pomoći da smanjite količinu dlake koja će spadati sa vaše mačke i nekontrolisano leteti po kući. Pokazatelj koliko često treba da skidate četkom dlaku su dužina i debljina dlake. Na ovo često može da utiče i rasa kojoj mačka pripada.

U slučaju da vaša mezimica nije naviknuta na četkanje, potrebno je da uz pomoć maženja i poslastica taj proces učinite što manje stresnim po nju. Kako se ona bude opuštala, tako ćete vi produžavati četkanje. Četku isključivo povlačite u pravcu u kojem raste njena dlaka.

Dugodlake mačke treba četkati dugačkim i čvrstim četkama jer jedino tako možete od duge dlake doći do poddlake koja će se linjanjem svakako skinuti. Četkanje praktikujte svakog drugog dana.

Kratkodlake mačke treba četkati prirodnim četkama sa kraćom dlakom jer one mogu otkloniti dlaku koja se uplela blizu kože, a koja može izazvati iritaciju. Njih možete ređe četkati, na osnovu lične procene.

Naoružajte se rolerima za uklanjanje dlaka

Ova jednostavna, a efikasna spravica će vam pomoći da izađete iz kuće ili iz auta a da ne izgledate kao da ste se upravo mazili sa vašom ljubimicom. Zgodno je da imate po jedan u kupatilu, na izlazu iz kuće, u torbi koju nosite svakodnevno i u kolima. Na taj način ćete se poštedeti neprijatnosti, a ljudi oko vas koji imaju problema sa alergijama na dlaku će vam biti zahvalni.

Ne odustajte od čišćenja kuće

Iako vam tokom sezone linjanja čišćenje kuće izgleda uzaludno, ipak nastavite sa svojom ustaljenom rutinom. Isključivo vlažnom krpom pređite prvo preko površina, a kad je čišćenje tepiha u pitanju koristite kombinaciju gumene četke i usisivača. Ukoliko gumenom četkom prvo sakupite sve dlake sa tepiha na jednom mestu, čišćenje usisivačem će biti mnogo učinkovitije.

Uključite ćebiće i prekrivače

Verovatno i vaša mačka ima svoje omiljeno mesto za odmor na kauču ili fotelji u dnevnoj sobi. Kad uočite i prve naznake linjanja, postavite ćebe ili prekrivač preko nameštaja, a onda ga redovno perite ili tresite od dlaka.