Leto je iza nas i dani postaju hladniji. Sa dolaskom jeseni stižu i potencijalni problemi sa kojima mogu da se susretnu vaši ljubimci. Da biste ih izbegli i osigurali im zdrav i srećan život, nudimo vam par korisnih saveta.

Dijeta

Gojaznost je bolest koja posebno negativno utiče na zdravlje ljubimaca. Postarajte se da vaš ljubimac dobija tačno onoliko hrane koliko mu je potrebno. Ukoliko se manje kreće zbog hladnijeg vremena, razgovarajte sa veterinarom oko same ishrane, broja porcija i količine.

Vežbanje

Mnogi ljubimci bi rado ostali ušuškani u toplom domu, ali je izuzetno važno da nastavite sa dnevnim aktivnostima i da ih izvodite u šetnje. Time ćete sprečiti da dobiju na težini i polako ćete ih navikavati na hladnije mesece koji su pred nama. Ukoliko vaš ljubimac boravi napolju, obezbedite mu toplo i suvo sklonište.

Bezbednost tokom šetnje

Zbog toga što su dani sve kraći, a noći duže, obucite svom ljubimcu reflektujuću odeću ili ogrlicu. To će vam pomoći da ga bolje držite na oku, a ukoliko se izgubi lakše ćete ga pronaći u mraku. Takođe, povedite računa o otrovima i štetnim materijama koje mogu biti sakrivene u opalom lišću.

Zaštita od parazita

Krpelji i buve mogu biti prisutni i tokom jeseni. Posavetujte se sa vašim veterinarom koja zaštita bi bila najbolja za vašeg ljubimca. Nakon svake šetnje im pregledajte krzno kako biste bili sigurni da nisu pokupili neke od njih.