Iako je pravilna nega zuba i usne duplje pasa veoma bitna, većina vlasnika izbegava ovu obavezu, a možda baš i Vi koji ovo trenutno čitate. Ako je tako, ovaj tekst je namenjen upravo Vama! Slede stručni saveti Marlo veterinara, ali i praktična rešenja kako da ovu, ne baš prijatnu obavezu pretvorite u zabavu i Vašem ljubimcu nametnete važnu rutinu koja odnosi neprijatan zadah i rizike brojnih oboljenja.

Prema istraživanjima  čak 85% pasa i mačaka do četvrte godine života oboli od nekog zubnog oboljenja. Najčešća su zubni kamenac, paradentoza, absces korena, loš apetit, neprijatan zadah…

Bilo da je reč o neupućenosti, ili jednostavno nemarnosti vlasnika, neredovno čišćenje zuba pasa i mačaka veterinari smatraju velikim propustom, koji može da uzrokuje ozbiljnije probleme: naslage kamenca na zubima, taloženje plaka, neprijatan zadah, upalu desni, kao i potencijalnu opasnost od infekcije, kako za usnu duplju, tako i prenošenje infekcije na jetru, srce i bubrege. Iako psi redje imaju probleme sa karijesom, idealno bi bilo da im čistimo zube svakog dana. Tri puta nedeljno, pa i samo jednom nedeljno je bolje nego nikad. Nažalost, mnogi vlasnici se za čitav vek svojih ljubimaca nikada ne pozabave ovom aktivnošću.

Kao i kod nas, dentalna higijena kod pasa i mačaka je neophodna! Odredite dane kojima ste u mogućnosti da vašem ljubimcu posvetite malo više pažnje, pa neka vas alarm u telefonu ili zaokružen datum u kalendaru podseti na ovu slatku obavezu. Odredite i period u toku dana kada je vaš ljubimac najopušteniji i uvek se držite predvidjenog rasporeda – to kuci stvara rutinu i osećaj da mora da prihvati novu aktivnost koja, u koliko nije lepo i pravovremeno isplanirana, može da bude jako neprijatna. A kada uopšte treba uvoditi rutinu pranja zuba psima? Marlo veterinari kažu – što pre, dok su još mali bolje će naučiti i prihvatiti ovu obavezu.

Štene ima 32 zuba, a odrastao pas 42. Nepunih mesec dana po rodjenju psima niču prvi zubići, a da bi vilica bila kompletna potrebno je ukupno 7 meseci.

Psi su gori od male dece kad pokušavamo da im operemo zube u nezgodno vreme, kada su previše aktivni i puni energije, ili pak kad su mnogo umorni ili pospani. Pokušajte da nadjete idealno vreme, a u samom početku privikavanja, možete umesto četkice koristiti vaš prst, na koji ste prethodno naneli pastu za zube. Četkica za pse je trouglastog oblika, nežna je i prilagodjena vilici pasa. Za manje pse efikasne su i četkice koje nataknemo na prst, a u oba slučaja neophodna je pseće pasta za zube, koja neće biti sa ukusom mentola, već onim, psima primamljivim, kao što je ukus piletine. Posle pranja zuba obavezan je slatkiš ili još bolje posebna pažnja koju će ljubimac prepoznati kao takvu i shvatiti je kao nagradu za dobro obavljen posao.

Poslastica koja čisti zube, ali i svakodnevni obroci u granulama, u zavisnosti od njihovog sastava i kvaliteta, mogu značajno uticati na dentalno zdravlje ljubimaca.

Predpostavljate da i hrana naših ljubimaca utiče na njihovu dentalnu higijenu. Uostalom, i naše vilice funkcionišu po istom principu. Čokolada je no-no, jabuka je veliko YES! To smo naučili još u vrtiću. I pseća hrana može da pospeši, odnosno naruši zdravlje njihovih usta i zuba. Svaki veterinar zna koja hrana smanjuje rizik od nastanka bolesti zuba i zato će vam uvek posavetovati da obratite pažnju na sastav hraniva vašeg mezimca. Danas veliki broj proizvođača pseće hrane koristi sastojke koji doprinose stvaranju zubnih naslaga, čitaj zubnog kamenca. Svakodnevnom konzumacijom nekvalitetne hrane kamenac se nagomilava i potencijalno uzrokuje paradontozu, koja može da dovede i do ispadanja zuba i drugih problema zubnog aparata.

Suprotno tome, na tržištu se mogu naći poslastice u briketima, u obliku koske ili štapića, kao i suva, granulirana hrana koja je oblikom i teksturom prilagođena vilici pasa, pa redovnom konzumacijom smanjuje stvaranje naslaga. Samo trenje granula o zubnu gleđ čisti zube, te možemo zaključiti da je pravilna ishrana u kombinaciji sa pravilnom dentalnom negom, najbolje rešenje za dobre zubiće i zdrav apetit koji našeg “prijatelja” čini snažnim i bezbrižnim, za još mnogo godina prijateljstva i uzvraćene ljubavi.

Preporuka veterinara

Dentalife Medium

Dentalife medium – Dopunska hrana za kućne ljubimce, ukusna poslastica za odrasle pse srednjih rasa. Naučno dokazano smanjuje stvaranje kamenca i pomaže u smanjenju stvaranja plaka. Čisti čak i teško dostupne zube.

Dentalife Small

Dentalife small – Dopunska hrana za kućne ljubimce, ukusna poslastica za odrasle pse malih rasa. Naučno dokazano smanjuje stvaranje kamenca i pomaže u smanjenju stvaranja plaka. Čisti čak i teško dostupne zube.