Da li želite da bolje upoznate svoju mezimicu? Da biste u tome uspeli, bitno je da odredite karakter vaše mačke, da ga razumete i ponašate se u skladu sa njim.

Prema istraživačima postoji pet osnovnih tipova karaktera koje mačka može da ima.

Otkrite kojoj kategoriji karaktera pripada vaša mačka!

Treba napomenuti da neke mačke možda neće potpuno i po svim karakteristikama pripadati jednoj jedinstvenoj kategoriji. Vaša mačka može imati odlike jednog tipa, ali sa elementima drugog, tako da ne morate pokušavati da je smestite u određenu kategoriju i tip ako se ne uklapa.

Različite tipove karaktera mačaka razvila je dr Lauren Finka sa Univerziteta Linkoln u Engleskoj. Ona je svoje nalaze zasnovala na intervjuima koje je vodila sa 200 vlasnika mačaka, i na kraju istraživanja, definisala je sledeće tipove mačaka:

  1. Radoznala mačka

Ove mačke vole da istražuju i većinu dana provode njuškajući predmete po kući. Sve goste dočekuju, onjuše i detaljno pregledaju.

Radoznale mačke se dobro snalaze sa igračkama, posebno stvarima kao što su kutije, torbe i lavirinti. One su smele i samouverene, pa se zato obično ne snalaze dobro kada su na otvorenom, jer ih samopouzdanje može dovesti u nevolje.

  1. Druželjubiva mačka

Ovo je mačka koja se dobro prilagodila da deli svoj prostor sa čovekom. Uživa u vašoj blizini, jako je druželjubiva i miroljubiva. Zapravo, ovakva mačka je idealna kao kućni ljubimac.

Sa druge strane, zbog svoje prirode, ovakva mačka može imati strah od odvajanja i možda neće uživati da vas deli sa drugim životinjama ili ljudima.

  1. Svadljiva mačka

Iako nije divlja mačka, ona ne voli da je dodiruju, podižu, maze ili komuniciraju sa njom, osim kada je hrane. One su obično nervozne i neće im biti potpuno udobno da dele svoj dom sa drugima, pa čak ni sa vama.

Pošto nisu tople i mazne, dosta su nezavisne, tako da im neće smetati ako vas nema ceo dan. Takođe, svaka naklonost koju vam ovakva mačka pruži, biće vrednija od svega što dobijete od drugih tipova mačaka.

  1. Mačka lovac

Ova mačka je najbliža divljoj mački. Mačke lovci većinu svog vremena provode loveći, bilo da je to jurenje za miševima ili šunjanje oko igračaka nalik miševima. One se ponašaju kao da prosto ne shvataju činjenicu da ćete im sve obroke obezbediti, pa provode ogromnu većinu svojih budnih sati pokušavajući da uhvate nešto za jelo.

  1. Mačka od glave do pete

Ove mačke su jako usmerene na druge mačke, i većinu svog vremena provode mazeći se, negujući se i igrajući se sa drugim mačkama.

One vole ljude, ali više vole društvo drugih mačaka. Zato su idealne za domaćinstva sa više mačaka, jer mogu postati depresivne ako su usamljene i bez društva.

Ako ih budete razumeli, i prihvatili takve kakvi jesu, svaki tip mačke će vam pružiti nezaboravne zajedničke trenutke.