Da li ste nekada počeli da jedete dosta udaljeni od svog psa i on je odmah dotrčao i krenuo da maše repom iščekujući da mu date parče? Ili da pas oseti miris osobe koja zvoni na vrata i jako joj se obraduje? Ovo su samo primeri koji pokazuju koliko je pseću njuh superioran.

Kako kaže nauka, pseći nos je sto hiljada puta osetljiviji od ljudskog. Ne samo da ima više olfaktornih receptora od ljudi, već je pseća njuška strukturirana tako da, dok njuši mirise, ne izdiše i ne ometa ni najslabije mirise. A deo mozga koji obrađuje mirise je sedam puta veći kod pasa nego kod ljudi.

Tokom vekova psi su pomagali ljudima u lovu i hrani, štitili dom i porodicu. U poslednjih stotinu godina psi su obučeni da koriste prednosti svog njuha i na razne druge načine koje smo opisali u produžetku:

  • Psi mogu da namirišu male količine zapaljivih tečnosti poput benzina, što pomaže istražiteljima da otkriju podmetanje požara. Istraživači još nisu smislili metod detekcije tako osetljiv kao pseći nos.
  • Policija i vojska ih koriste za otkrivanje droge, bombi i drugih eksploziva.
  • Psi su često neophodni u operacijama potrage i spašavanja, jer su sposobni da prate nekoga po mirisu.
  • Psi su korisni i arheolozima jer svojom sposobnošću mogu da otkriju ljudske ostatke.

Međutim, nemaju sve rase pasa jednako razvijeno čulo mirisa, a među psima sa najboljim njuhom se izdvajaju lovački psi, goniči i tragači. Predstvaljamo vam neke od njih.

Zlatni retriver je poznat po svojim tragačkim sposobnostima. U prošlosti je bio korišćen kao lovački pas, a danas se odlično snalazi u pronalaženju droge i eksploziva.

Engleski lisičar, kako ime kaže, koristio se u lovu na lisice. Strastveni je lovac koga krasi velika upornost. Kad nanjuši sumnjiv trag, u stanju je da trči bez prestanka. 

Belgijski ovčar je odličan u traženju eksploziva i droge, takođe i osoba koje su nestale ili su osumnjičene za krivična dela.

Bigl ima toliko izražen njuh da često ume da zaluta ukoliko namiriše sumnjiv trag. Često se koristi u pograničnim područjima i na carinama za otkrivanje narkotika. 

Nemački ovčar je obdaren najboljim čulom mirisa na svetu sa oko 225 receptora mirisa u nosu. Koristi se kao vodič za slepe i slabovide osobe, ali i kao službeni pas za traganje za osumnjičenim osobama i za otkrivanje bilo kojih vrsta droga.