Kao što vi brinete o higijeni i zdravlju zuba i usne duplje, tako je i vašem psu potrebna ista nega da bi se neprijatni miris otklonio ili pas izlečio od neke bolesti ukoliko je ona inicijator lošeg daha. Miris koji se blago oseća kada se približite vašem psu je sasvim normalan, što ne znači da ne treba da praktikujete održavanje redovne higijene.

Najbolje je krenuti od ranog uzrasta ili od prvog momenta kada pas postane vaš ljubimac, jer će se tako lakše navići na svakodnevnu rutinu pranja zuba. Pronađite specijalizovane paste i četkice za zube i svakog jutra u isto vreme perite psu zube. Na taj način ćete otkloniti neprijatan zadah i preventivno sprečiti stvaranje naslaga kamenca na zubima, pa čak i nekih dentalnih bolesti.

Pored pranja zuba, postoje još neki saveti koje možete primeniti da bi nega bila kompletna, a to su:

  • Redovna poseta veterinara: uključite godišnje čišćenje zuba kod veterinara, kao i redovne preglede na kojima se možete dodatno posavetovati o ispravnim metodama negovanja zdravlja zuba.
  • Kontrola šta vaš pas jede: ukoliko vaš pas živi u kući sa vama, odlažite smeće u kante do kojih neće moći da dopre, a ako živi u dvorištu, trudite se da uklanjate mrtve divlje životinje jer će mu sigurno privući pažnju.
  • Uključivanje štapića za žvakanje: žvakanjem štapića vaš pas će prirodnim putem očistiti zube, i čak će ukloniti naslage i ostatake hrane sa zadnjih zuba do kojih je četkicom teško dopreti.
  • Pravilan izbor hrane: hrana bogata ugljenim hidratima generalno nije dobra za zdravlje vašeg psa i može biti uzrok neprijatnog daha.

Ukoliko se i pored redovnog održavanja higijene zuba, dah vašeg psa intenzivira ili često menja, to mogu biti simptomi nekih ozbiljnih oboljenja, opisanih u tekstu ispod, zbog kojih je najbolje da odmah odvedete psa kod veterinara.

Dentalne bolesti

Ovakve vrste oboljenja su vrlo česte, ali nažalost podmukle, jer početne faze razvoja mogu lako da nam promaknu. Otvorite usnu duplju vašeg psa i obratite pažnju na izgled njegovih zuba i desni. Ukoliko primetite karijes ili tamniju boju desni u tom predelu, radi se upali koja može da se sanira adekvatnom terapijom.

Oralni tumori

Zubi i desni nisu jedini uzročnici lošeg zadaha. Prilikom provere obratite pažnju na jezik i unutrašnjost duplje. Ukoliko primetite izraslinu u obliku kvržice može biti reč o oralnom tumoru odgovornom za neprijatan miris.

Bolesti bubrega

Smanjena funkcija bubrega ili čak otkazivanje bubrega može uticati da zadah vašeg psa bude izuzetno neprijatan i da se oseća na amonijak. Razlog za to je što se otpadne materije ne izbacuju putem mokraće, već se izlučuju u krvotok.

Dijabetes

Zvuči čudno, ali dijabetes kod pasa može da izazove voćkasti ili slatkasti miris zadaha. Uzrok tome je što dijabetes naruši snagu imunog sistema što za posledicu ima nagomilavanje bakterija u usnoj duplji.