Pripreme za odlazak na letovanje znaju da budu stresne i za vas, a posebno za vaše ljubimce. Verovatno ste primetili promenu u njihovom raspoloženju ili ponašanje kojem govore da su ljuti ili tužni što znaju da ih napuštate. Pas može da izgubi apetit, a vaša mačka da se ugnezdi u kofer koji ste upravo počeli da punite stvarima. Da bi i njihovi dani bili puni uživanja kao i vaši, predlažemo par opcija koje možete uzeti u razmatranje.

Čuvar kućnih ljubimaca

Svi kućni ljubimci se osećaju ugodno i slobodno u svojim domovima. Ukoliko se njihovo mesto boravka ne menja, a čuvar kućnih ljubimaca bude dolazio po potrebi, da ih izvede u šetnju, nahrani i poigra se sa njima, onda im vaš odlazak neće biti toliko stresan. Takođe možete da izaberete da li će čuvar dolaziti po potrebi ili je čuvar vaš prijatelj koji se u vaš dom može preseliti na kratko dok vi niste tu.

Hoteli za ljubimce

Ukoliko do sada niste imali prilike da odvedete ljubimca u hotel, preporučujemo da prvo izvidite situaciju. Obratite pažnju na to u kojoj meri će ljubimac dolaziti u kontakt sa ostalim ljubimcima, kakvi su higijenski uslovi, dnevni raspored aktivnosti, kao i osoblje koje će se brinuti o njima. Kad se odlučite za određeni hotel, nek to uvek bude mesto na koje ćete ga dovoditi kad putujete, jer će svaka naredna promena biti za njega manje stresna.

Prijatelj ili komšija

Dobri prijatelji ili komšije dolaze vrlo često u kontakt sa vašim ljubimcem tako da njihovi čuvari neće biti potpuni stranci koji će im pričinjavati stres. Imajte u vidu da možda nisu svi prijatelji i komšije dobra opcija i odlučite se za one koji vole ljubimce, odgovorni su i znaju kako se sa njima treba ophoditi. Idealna situacija bi bila da su i oni vlasnici ljubimaca u čije okruženje bi se vaš ljubimac odmah uklopio.

Verujemo da smo vam olakšali odvajanje od ljubimaca za vreme letnjeg odmora, a razmislite i o opciji da ih povedete sa sobom. Pokušajte, može biti jako zabavno!