Iako niko do vlasnika ne voli da ostavlja svog ljubimca kod kuće, postoje neplanirane i neodložne obaveze koje će usloviti da ljubimac ipak ostane sam. Većina veterinara ne preporučuje ostanak duži od 24 časa, koji u zavisnosti od posebnih potreba i karakteristika mačke, treba da bude samo kraći.

Mlađe mačke iziskuju više pažnje u odnosu na mačke koje su starije od godinu dana, stoga povedite računa o:

  • ishrani – odrasle mačke treba dnevno da imaju 2 obroka, dok mlađe treba da jedu na svakih 4 do 6 sati,
  • stvarima u kući – zavese, biljke, predmete od keramike i stakla treba skloniti sa mesta do kojih mačka može da dođe, posebno ukoliko je mlađa.

Stvari na koje dodatno treba da obratite pažnju, pre nego što izađete iz kuće, opisane su u produžetku.

Posip – očistite kutiju i sipajte nov posip.

Voda – velika činija sa vodom neće rešiti stvari, jer je za mačke najvažnije da voda bude sveža.

Hrana – ostavite standardnu količinu hrane u posudi ili automatskom dispenzeru da ne bi došlo do toga da se mačka prejede.

Temperatura – idealno je da klima u kući bude sve vreme ujednačena.

Igračke – njihove omiljene igračke ostavite na vidnom mestu ili ih iznenadite novom igračkom.

Pored osnovnih potreba koje treba da budu zadovoljene, ne treba zanemariti i one emotivne, iako mačke važe za prilično samodovoljne i samostalne životinje. Vaš nedostatak se može ispoljiti kroz destruktivno ponašanje, kao što je uništavanje stvari i nameštaja u stanu i vršenje nužde van kutije sa posipom.

Nakon što se vratite, možete da očekujete da će vam se mačka obradovati, ali nažalost se može desiti da se od vas distancira na par dana ili čak krije. Da biste ublažili te simptome, možete pomešati CBD ulje sa hranom i na taj način poboljšate njihovo raspoloženje i umirite osećaj anksioznosti. Budite uvereni da će se nakon par dana adaptacije sve vratiti na staro – vi i vaša mezimica ćete uživati u zajedničkim trenucima.