Mačke su životinje koje obožavaju da provode vreme na otvorenom istražujući okolinu. Ukoliko stalno borave u zatvorenom prostoru veoma lako mogu da padnu u dosadu, pa je potrebno da im iznova okupirate pažnju.

Najbolji način da im pružite slobodu i održavate ih zdravim je da ih naučite da hodaju na povocu. Redovnim šetnjama ćete obezbediti svojoj mački da bude fizički aktivna i izbaci višak energije, dok ćete istovremeno uvesti novu zajedničku aktivnost u kojoj ćete oboje uživati.

A kako naučiti mačku na povodac?

Korak 1: Biranje povodnika

Krenite u potragu za idealnim povodnikom.

Tokom samog biranja, trudite se da izaberete povodnik sa pojasom koji je udoban i komotan. Izbegavajte korišćenje ogrlice kao povodnika jer može doći do povrede dušnika.

Korak 2: Postepeno navikavanje

Na početku ceo proces može delovati frustrirajuće, kako na vas, tako i na vašu mezimicu, pa je potrebno je da budete strpljivi i  istrajni u svojoj nameri.

Pružite svojoj mezimici novi povodnik i dozvolite joj da ga onjuši, a nakon toga je častite omiljenom poslasticom. Ostavite ga na mestu na kome najčešće boravi i dajte joj vremena da se navikne na njega.

Nakon par dana počnite nežno da joj oblačite pojas, mazite je i dajte joj nagradu u vidu poslastice. Pustite je da se neko vreme slobodno šeta sa vezanim pojasom, kako bi se što pre navikla na novi osećaj. Zakačite joj povodnik i šetajte zajedno sa njom po prostoriji, puštajući je da sama bira putanju, bez naglih pokreta.

Nekim mačkama je teže da prihvate nove stvari i to će zavisiti od samog karaktera, ali uz dovoljno ljubavi i kontinuiranog ponavljanja doći ćete do željenih rezultata.

Korak 3: Boravak napolju 

Uverite se da je vaša mezimica potpuno spremna za izlazak napolje i krenite polako da je izvodite u šetnje. U početku se zadržavajte kratko van kuće i birajte kraće rute. Ukoliko primetite da je vaša mačka uznemirena, vratite se odmah nazad i probajte ponovo da je izvedete nakon pauze od nekoliko dana.

Postepeno produžavajte vreme boravka napolju i trudite se da uvek imate poslastice sa sobom kako biste nagradili svoju mačku. I ne zaboravite da uživate u svakom trenutku koji budete provodili zajedno.