Mačke su posebne životinje i zbog njihovog specifičnog karaktera može doći do nerazumevanja ili pogrešnog shvatanja onoga što bi želele da vam kažu.

Često mogu delovati na ljude hladno ili nezainteresovano, ali ukoliko im pružite šansu i naučite da čitate njihov govor tela, uverićete se koliko ljubavi imaju za vas.

A kako mačke pokazuju da vas vole?

Uzdignut rep

Mačji rep pokazuje niz emocija i to je jedan od jednostavnijih načina da otkrijete šta pokušava da vam kaže i kako se oseća.

Ukoliko je rep visoko uzdignut i blago nakrivljen na vrhu, znači da je srećna i prijateljski nastrojena, a ako se rep trese kao da treperi, to je znak da joj je prijatno u vašem društvu.

Pokazivanje stomaka

Ako se vaša mačka dok se mazite ili igrate sa njom kotrlja i pokazuje stomak, znači da se pored vas oseća zaštićeno. Njihov stomak je ranjivo područje, pa samim izlaganjem vam pokazuju da vam izuzetno veruju.

Trljanje obraza

Jedna od stvari koje mačke rade kada žele da vam pokažu naklonost je trljanje lica o vašu kožu. To se smatra intimnim gestom koji praktikuju samo sa omiljenim osobama.

Takođe, zbog mirisnih žlezda koje im se nalaze na licu, mačke vas obeležavaju kao pripadnike čopora.

Masiranje

Kada vas mačka gnječi šapama to znači da je zadovoljna i naklonjena vama, a neki smatraju da je ovo krajnji izraz ljubavi. Nažalost, ovo može biti neprijatno iskustvo za vlasnika zbog bola koji izazivaju njihove oštre kandže.

Davanje poljubaca

Ukoliko vam ližu kosu ili odeću, mačke vam na taj način pokazuju da ste deo njihove porodice. One na isti način neguju svoje mačiće, održavaju im higijenu i jačaju vezu sa njima.

Dakle, možete se smatrati veoma počastvovanim ako dobijate poljupce od svojih krznenih prijateljica.

Donošenje poklona

Možda nije najprijatnije iskustvo ako vam vaša mačka donese miša ili neku drugu životinju koju je ulovila, ali to bi trebalo da vam pokaže da vam je veoma naklonjena.

Neki stručnjaci tvrde da donošenjem ulova, mačke žele da podele hranu sa svojim vlasnicima. Zato se nemojte ljutiti na njih, već im pokažite svoju zahvalnost.