I ptice na grani znaju da mačke ne vole vodu i kupanje. Međutim, mačke važe za jako pedantne životinje jer se svakodnevno „umivaju“ zahvaljujući specifičnim dlačicama na jeziku koje im omogućavaju skidanje prašine ili prljavštine sa dlake.

Kupanje mačaka ne mora da se obavlja često, posebno ukoliko je u pitanju kućna ljubimica koja ne izlazi svakog dana napolje. Međutim, postoje situacije u kojima će kupanje biti neophodno, kao što su:

  • zaraza ili neko gljivično oboljenje
  • debljina ili neko drugo zdravstveno stanje koje joj onemogućava da se sama „kupa“
  • uprljanost ili neprijatni miris
  • starost

U tekstu koji sledi, pokušaćemo postepeno da vam obasnimo osnovne korake kupanja, kako biste se što bolje pripremili i time umanjili nepotreban stres.

Korak 1: priprema

Za početak nabavite sve što vam je potrebno: specijalizovani šampon za mačke, sunđer za kupanje, podmetač za kadu da smanji klizanje, peškir za brisanje, i poslastica kojom ćete na kraju kupanja nagraditi vašu mačku. Da biste izbegli grebanje, preporučujemo da isečete njene kandže ili jednostavno koristite gumene rukavice ili obučete nešto sa dugim rukavima.

Korak 2: upoznavanje

Da vaša mačka ne bi doživela kupanje kao traumatično iskustvo, prvo je pripremite tepanjem i maženjem. Odvrnite malo vodu na slavini, dozvolite joj da onjuši preškir, uđe u kadu kako bi se upoznala sa prostorom.

Korak 3: kupanje i nanošenje sapunice

Sipajte u kadu mlaku vodu i postepeno spuštajte mačku unutra. Ukoliko pokuša da pobegne, izvadite je iz vode, i ponovite postupak dok se lagano ne navikne. Zatim nežnim pokretima nakvasite telo od vrata prema repu izbegavajući uši, nos i oči. Kada je mačka u potpunosti mokra, nanesite specijalizovani šampon za mačke istim redosledom, vodeći računa da sapunica ne dođe u kontakt sa njuškom. Laganim pokretima ruke ili sunđera utrljajte sapunicu u dlaku.

Korak 4: ispiranje

Mlakom vodom isperite šampon, poštujući isti princip od vrata ka repu. Važno je da se šampon dobro ispere jer u protivnom može izazvati probleme sa kožom ili iritaciju očiju.

Korak 5: sušenje

Nadamo se da procedura kupanja nije dugo trajala – što kraće to bolje, za vašu mačku i za vas. Sada sledi sušenje koje se obavlja mekanim frotirskim peškirom koji će dobro upiti vodu. Brisanje vršiti laganim pokretima. Nakon toga možete ostaviti mačku na toplom mestu dok joj se dlaka u potpunosti ne osuši. Njušku i uši obrišite nežno krajem peškira, a osušenu dlaku iščetkajte. I za kraj ne zaboravite da nagradite vašu mačku poslasticom, jer joj tako stavljate do znanja da je bila dobra i gradite poverenje.