Za razliku od mačaka koje u velikoj većini ne vole vodu, sa psima ipak nije tako. Neki psi obožavaju vodu, neki baš i ne uživaju u kupanju, dok su ostali negde između. Ukoliko ste vašeg ljubimca uzeli još kao štene, bilo bi dobro da ga od najranijeg uzrasta navikavate na kupanje i budete pažljivi sa njim, jer ukoliko se jednom uplaši, vrlo je verovatno da kupanje više nikad neće zavoleti.

Na pitanje koliko ćesto treba da kupate vašeg psa naš odgovor ne može biti jednostavan jer morate uzeti u obzir sledeće stvari:

  • da li pas živi u kući ili u dvorištu
  • starost
  • zdravstveno stanje
  • dužina i gustina dlake

Vodite računa da psa ne kupate prečesto jer to može uticati na gubitak prirodne masnoće koja štiti njihovu kožu i dlaku, što posledično izaziva iritacije, perutanja i lakši prodor mikroorganizama. Broj kupanja može varirati od jednom mesečno do tri ili četiri puta godišnje. Ukoliko niste sigurni, predlažemo da se posavetujete sa veterinarom.

Da bi ova aktivnost prošla bez mnogo muka, ispratite sledeće korake koji će vam pomoći da kupanje vašeg ljubimca ne bude toliko tresno.

Korak 1: iščetkajte psa

Bez obzira da li vaš pas ima dugu ili kratku dlaku, četkanjem pre kupanja ćete otkloniti prljavštinu i višak dlaka, kao i zamršene delove dlake.

Korak 2: pripremite se za kupanje

Sve rekvizite koji su vam potrebni tokom kupanja stavite pored kade – specijalizovani šampon za pse, peškir, četku, gumenu podlogu za kadu da se pas ne bi klizao, i eventualno njegovu omiljenu gumenu igračkicu.

Korak 3: nakvasite psa i nanesite šampon

Nakon što ste napunili kadu s mlakom vodom, spustite lagano psa unutra i počnite sa postepenim kvašenjem od vrata ka repu. Vodite računa da voda ne uđe u oči, usta i uši. Kad dlaka bude u potpunosti mokra, nežnim pokretima nanesite specijalizovani šampon i traljajte polako tako da sapunica ne dođe u kontakt s njuškom.

Korak 4: ispiranje i sušenje

Šampon isperite dobro jer preostala sapunica može izazvati iritaciju kože i svrab. Mekanim frotirskim peškirom uvijte psa i obrišite preostalu vodu. Pazite da vas pas ne iznenadi i pre nego što ga uvijete peškirom sam otrese vodu sa sebe. Potom ostavite psa na toplom mestu dok se dlaka temeljno ne osuši.

Korak 5: nagrađivanje

Nakon što je čitava akcija uspešno prošla, nagradite vašeg psa da biste mu stavili do znanja da se dobro ponašao.