Ne postoji kraj bez mačaka skitnica. Razlika je jedino u tome koliko su u nekom kraju komšije solidarne da se zajedno brinu o njima. Ukoliko je to vaša priča, praktikovanje dobrih komšijskih odnosa sa onima sa kojima ne delite ista interesovanja može dosta pomoći da briga o mačkama prođe glatko. Pored toga, izdvojili smo još neke savete koji vam mogu pomoći da vaša mala zajednica funkcioniše kako treba.

Obezbedite redovnu vakcinaciju 

Vakcinacija mačaka, uključujući povremene posetioce i nove članove, je najbolji način da bojažljive i nepoverljive komšije smirite. Na taj način ćete otkloniti zabrinutost da bi mačke mogle predstavljati izvor besnila i drugih zaraznih bolesti.

Napravite sklonište od nepovoljnih vremenskih prilika 

Jednostavna konstrukcija od drveta će mačkama omogućiti zaštitu od hladnog vremena, a istovremeno i hlad od sunca tokom letnjih dana. Sklonište možete napraviti sami, a postoje i gotova skloništa koja možete naći u prodaji.

Održavajte hranilice čistim 

Trudite se da mačkama dajete onoliko hrane koliko im je dovoljno za jedan obrok. Višak hrane može biti mamac za štetočine, kao što su pacovi ili golubovi, ili razlog za primedbe komšija. Takođe, redovno održavanje higijene je značajno ne samo za mačke već i za mir u komšiluku.

Zaštitite travnjake ili zajedničke bašte

U nedostatku kutija sa peskom, mačke često koriste bašte ili travnjake oko zgrada ili kuća za vršenje nužde. To može postati razlog žalbi komšija. Načini na koji možete jednostavno i jeftino da rešite ovaj problem su pobadanje bambusovih štapića u zemlju i postavljanje mirisnih kora citrusa ili eukaliptusa po površini. Ukoliko postoji zajednički dogovor sa komšijama, postavite posude sa peskom na skrovito mesto i redovno ih čistite da biste sprečili širenje neprijatnih mirisa.