Postoji nekoliko načina na koje se mačke prirodnim putem rashlađuju. Kada im je jako toplo, rashlađuju se kupanjem jer pljuvačka na krznu ih rashlađuje kao što ljude rashlađuje znoj na koži. Pored toga, visoka temperatura aktivira njihove znojne žlezde na šapama što im takođe snižava telesnu temperaturu. Međutim, tokom visokih letnjih temperatura to može biti nedovoljno, i tada nastupate vi. 

Promenite krevet 

Krevet na kojem spava tokom zime ne može biti adekvatan tokom visokih temperatura. Letnji kreveti su odignuti od zemlje da bi vazduh cirkulisao ispod i napravljeni su od rashladnih materijala.

Napravite izvore hlađenja

Zaledite vodu u plastičnim flašama, uvijte u peškir i spustite pored mesta na kojem najviše provode vremena ili u njihov krevet.

Koristite kremu za zaštitu od sunca 

Ukoliko vaša mačka nema krzno ili je krzno kratko, namažite osetljive delove koji su najizloženiji suncu specijalnom kremom za zaštitu od sunca. To su nos, vrhovi ušiju i stomak.

Rashladite prostorije

Kao što i vama prija često vetrenje prostorija, ventilator, spuštene roletne i klima, tako će i vaše mačke uživati u hladovini stana. Vodite računa da ne preterate, u slučaju da tokom dana puštate mačku van stana ili na terasu.

Napravite prirodan hlad

Ukoliko imate dvorište u kojem vaša mačka provodi dosta vremena, napravite joj prirodan hlad u kojem će spavati tokom najtoplijih dana.

Obezbedite im dovoljne količine vode

Tokom toplih dana, mačke prirodno unose više vode nego obično jer se na taj način hidriraju i hlade. Stoga ćešće menjajte vodu u njihovoj posudi kako bi uvek bila sveža.