Meso ili granule? Reč struke

Iako su psi, po poreklu i genetici kao i samoj telesnoj gradji i digestivnom sistemu predodredjeni da budu mesojedi, pseća ishrana se danas ne zasniva samo na mesu, već i na namirnicama biljnog porekla. Fabrički proizvedena hrana je sve više zastupljena na meniju naših ljubimaca, u konzervama, ili u obliku granula i briketa, dok se sirova i domaća hrana ne preporučuje od strane stručnjaka.

Struka je gotovo jednoglasna i zato vam sa sigurnošću možemo preneti njihovu poruku – Hranite pse hranom za pse! Da li ćete se odlučiti da psu dajete vlažnu ili suvu hranu, stvar je vašeg ukusa i ukusa vašeg ljubimca, ali je kombinacija obe teksture dobra za njihove zube. Kao i ljudi, psi nešto vole da jedu, a nešto baš i ne mirišu, tako da možda treba da isprobate nekoliko vrsta hrane, pre nego što utvrdite šta vaš pas najviše voli. Koju god formulu da izaberete, uvidećete da će svaka kompletna hrana za odraslog psa dobrog kvaliteta obezbediti vašem psu njegov osnovni nutritivni balans. Ako kuca ima bilo kakav poseban zdravstveni problem, kao što je osetljivost kože ili stomaka, raspitajte se kod veterinara o specijalnoj hrani za odrasle pse. Uvek pratite telesnu kondiciju vašeg psa, imajući u vidu da gubljenje ili dobijanje na težini može biti znak da treba ponovo da ocenite njegovu hranu. Na tržištu se danas može naći veliki izbor hrane namenjene za tačno određene vrste pasa. Takva hrana treba da sadrže sve neophodne materije za njihov pravilan rast i razvoj. U odnosu na potrebe u hranljivim materijama, u specijalizovanim radnjama za pse može da se kupi gotova hrana za štence, mlade pse u porastu, skotne i dojne kuje, radne pse, kao i za odrasle jedinke, zatim za bolesne životinje, za rekonvalescente itd.

Vaše štene sada izgleda malo, ali će ubrzo porasti! Za samo 12 meseci (do 24 meseca za veće rase) treba da dostigne punu veličinu i postane zreo pas. U međuvremenu njegovo telo i mozak se razvijaju neverovatnom brzinom, a visokokvalitetna hrana za štence pomoći će mu da to i postigne. Ova hrana mu je definitivno veoma potrebna, pošto zdravo, energično štene može da sagori do dva puta više kalorija od odraslog psa! Kvalitetna fabrička hrana za štence je osmišljena da obezbedi kompletno izbalansiranu kombinaciju nutrijenata koji su potrebni da bi razvili svoje telo i mozak bez opterećivanja stomačića. Visokokvalitetne formule za štence sadrže mnogo lako svarljivih proteina potrebnih za izgradnju zdravog tkiva i razvoj organa, a visok nivo prisustva osnovnih minerala, kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i gvožđe, kao i vitamin D, pomažu u izgradnji jakih kostiju i zuba. Dakle, osim ako vas veterinar ne posavetuje drugačije, nema potreba da štenetu dajete bilo kakve dodatke ishrani ukoliko im dajete kompletnu hranu za štence.

 

Štenci imaju manja usta od odraslog psa, tako da im manje granule kod većine hrane za štence, koje imaju veličinu jednog njihovog zalogajčića, olakšavaju žvakanje, uz oslobađanje svih značajnih nutrijenata. Štenci obično uživaju da krckaju svoje granule, jer im to pomaže da njihovi zubi budu jaki, čisti i zdravi.

Kvalitetna hrana za štence sadrži sve potrebne materije za njihov pravilan rast i razvoj, a veterinari naročito preporučuju hranu bogatu kolostrumoim, koja će dodatno pospešiti imunitet novorodjenčeta.

Logički posmatrano, psi vekovima žive sa čovekom, zdravi i srećni, hraneći se ostatcima njegovog ručka i onim što nadju u prirodi. Ako jedan jazavičar Džeki živi na ostatcima hrane svog gazde, lepo se razvija, odličan je u lovu sitne divljači i nema nikakvih bitnih zdravstvenih problema do svoje duboke starosti, zašto današnji pas ne bi trrebalo da jede ono što je jeo Džeki? Da li je moderna ishrana pasa prilagodjena modernom biznismenu koji nema vremena ni da prošeta svog Arona, a kamo li da mu svakodnevno priprema zdrav i izbalansiran obrok, ili kvalitetna industrijska hrana zaista može da doprinese da naš voljeni drug bude zdrav i srećan i kao takav doživi godine koje su mu predodredjene? 

Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Savremena medicina, pa tako i veterina upozoravaju da moderan život iziskuje pažljivo odabran i izbalansiran način ishrane, kako za ljude, tako i za njihove ljubimce. Zagađenje životne sredine suvi sobni vazduh zbog centralnog grejanja, brz i stresan način života, hrana puna pesticida i antibiotika, meso životinja tovljenih u stravičnim uslovima, sve to utiče i na naše i na pseće zdravlje. Zato struka nedvosmisleno poručuje da je za naše pse i mačke, bez obzira na uzrast i rasu,  najbolja ona hrana koja je prilagodjena isključivo njima – industrijski proizvedena hrana u granuloma, briketima ili konzervama.

Uzevši u obzir savremene prilike kojima nesumnjivo podležu i naši ljubimci, posledice neprilagođene ishrane pasa i neproporcionalne zastupljenosti nekih materija postaju sve drastičnije. Poremećaj digestivnog sistema najčešći je problem koji izaziva neadekvatna ishrana, zatim problem sa zglobovima i motoričkim sposobnostima, pojava kristala u mokraći i kamenja u bešici (što može dovesti do nemogućnosti mokrenja), hipertenzija i druga kardiovaskularna oboljenja, problemi sa pankreasom, jetrom i mnoga druga oboljenja.

Preporuka meseca

Pro Plan Cat Junior piletina

Pro Plan Cat Junior piletina– Potpuna i uravnotežena hrana koja podržava zdrav razvoj mačića od 6. nedelje do godinu dana. Sadrži kolostrum – zamena za majčino mleko. Formula koja dokazano ojačava prirodan imunitet mačića.

Pro Plan Dog Medium Puppy piletina

OPTISTART® Medium Puppy piletina – Kompletna suva hrana za štence rasa srednje veličine od 10 do 25 kg telesne mase i do uzrasta od 12 meseci, kao i za ženke u graviditetu i laktaciji. Ova hrana sadrži mešavinu specifičnih hranljivih materija, uz dodatak kravljeg kolostruma, OPTISTART® formulacija. Ona pomaže u razvoju imunološkog sistema štenaca i u prirodnoj odbrani organizma. Štenci hranjeni OPTISTART® formulacijom razviće prirodni imunitet koji će im osigurati dugoročno zdravlje.