Pojedine rase pasa, kao što su pudlice, bišoni, maltezeri, bokseri ili buldozi, proizvode prekomerne suze. Razlog za to su kratke njuške i ispupčene oči koje doprinose jako uskim i često krivim suznim kanalima. Prekomerne suze predstavljaju problem koji se ne može trajno rešiti kod većine ovih pasa, ali se efektima može upravljati.

Drugi uzroci prekomernog suzenja uključuju urasle trepavice, velike suzne žlezde, mali otvori suznih kanala, stres, lekovi, nekvalitetna ishrana, infekcije uha i plastične činije za hranu. Takođe, štenci imaju tendenciju da stvaraju više suza tokom perioda izrastanja zuba. Kada pas dostigne zrelost, fleke od suza bi trebalo da se smanje.

Zašto se mrlje od suza pojavljuju?

Mrlje od suza obično nastaju zbog molekula boje koji se zove porfirin i mogu biti crvenkaste ili žućkaste boje. On se izlučuje prvenstveno putem žuči i crevnog trakta, ali se kod pasa značajna količina porfirina izlučuje suzama, pljuvačkom i urinom.

Svi psi proizvode porfirin, ali naravno da je porfirinsko bojenje najuočljivije na psima svetle boje. Kada porfirin dugo stoji na svetlom krznu, nastaju mrlje koje se dodatno pojačavaju u prisustvu sunčeve svetlosti.

Da biste uklonili fleke pratite sledeće savete

  • Eliminišite konkretne zdravstvene probleme kao okidače. To mogu biti povrede oka, alergijske reakcije, stalno treptanje, otok ili crvenilo, kašalj, curenje iz nosa, gljivične infekcije i druge.
  • Održavajte njušku vašeg psa čistom. Obrišite lice vlažnom maramicom dva puta dnevno da biste uklonili prekomerne suze. Njima obrišite i obraze i bradu, kao i bilo koju regiju na kojoj primetite da je dlaka poprimila tamniju boju. Koristite maramice koje sadrže prirodne sastojke, bez hemikalija. Postupak ponavljajte i nakon što mrlje otklonite u potpunosti.
  • Redovno šišajte dlaku u predelu ispod oka.
  • Bacite plastične činije za hranu. Koristite nerđajući čelik, porcelan ili staklo. U plastičnim posudama za hranu često se pojavljuju male pukotine u kojima se nalaze bakterije koje izazivaju iritaciju lica.
  • Ako vaša voda iz slavine ima visok sadržaj minerala ili gvožđa, razmislite o tome da psu date flaširanu vodu ili koristite filter za vodu.
  • Uključite kvalitetniju ishranu jer se time smanjuje proizvodnja porfirina.

Ukoliko nijedan od navedenih saveta ne pomogne u rešavanju problema mrlja, konsultujte svog veterinara.