Ako još uvek nemate ljubimca, sigurni smo da ćete nakon čitanja ovog teksta uzeti tu opciju u razmatranje. Imati ljubimca podrazumeva dodatne obaveze – negu, nabavku hrane i drugih potrepština, izvođenje u šetnje, odlazak kod veterinara. Takođe iziskuje novac. I pored svega navedenog, život sa ljubimcima donosi mnogo bolji i kvalitetniji život za vlasnike. Za brigu koju im pružate dobićete zauzvrat bezrezervnu ljubav, kao i mnogobrojne benefite po vaše fizičko i emotivno zdravlje.

Bićete srećniji i emotivno ispunjeniji

Stres koji osećate na svakodnevnom nivou neophodno je smanjiti, s obzirom na to koliko loše utiče na zdravlje. Mnogobrojne studije pokazale su da samo prisustvo ljubimca smanjuje nivo stresa, jer će tražiti od vas da budete fokusirani i ne mislite na probleme koji vam mogu stvoriti osećaj anksioznosti. Maženje psa će izazvati lučenje hormona sreće koji prirodno relaksiraju i smanjuju napetost. Zvuk dok mačka prede će takođe umiriti rad vašeg srca i učiniti vas spokojnim.

Upoznaćete nove prijatelje

Kada budete izvodili ljubimca u šetnju kroz kraj ili obližnji park, srešćete vlasnike sa kojima ćete lakše stupiti u razgovor, jer imate zajedničke teme – nega, ishrana, ponašanje, zanimljive situacije, preporuke i td. Činjenica da ste vlasnik ljubimca će vas povezati i sa drugim vlasnicima koji mogu biti vaše kolege ili komšije, prijatelji na društvenim mrežama ili raznim udruženjima ljubitelja životinja.

Ostaćete u dobroj fizičkoj kondiciji

Psi zahtevaju rano ustajanje, svakodnevnu šetnju ili igru kod kuće, bez obzira na to da li pas provodi vreme u zatvorenom prostoru ili dvorištu. To će uticati pozitivno na rad vašeg srca i krvni pritisak, a takođe može smanjiti gojaznost. Iako su mačke samostalnije i ne iziskuju šetnju, uživaće u igri sa vama koja će i vas dodatno aktivirati