Bovina ili govedja virusna dijareja (BVDV) iz roda pestivirusa je veoma često oboljenje goveda u celom svetu, a rezultira velikim gubicima u mlečnoj i mesnoj industriji. Ovaj virus izaziva razne vrste bolesti kod životinja, a fatalno dejstvo je, ustvari, sposobnost virusa da potpuno uništi imunitet jedinke, koja je kasnije podložna svim infekcijama iz spoljašnje sredine. Postoji BVDV tip 1 i 2, u Evropi preovladava genotip 1, dok u našoj zemlji nisu postojali slučajevi BVDV genotipa 2. Neki sojevi BVDV genotipa 2 uzrokuju teške oblike oboljenja respiratornog trakta, koji se manifestuju visokom temperaturom, ubrzanim i abdominalnim disanjem, a često završavaju letalnim ishodom.  

BVD virus usled akutne ili prolazne upale izaziva dijareju koja ima blage simptome u najvećem broju slučajeva, dok nekada uzrokuje otežano stanje, pa i smrt mladih i odraslih goveda. Trenutna BVDV infekcija je takodje povezana sa slabljenjem imuniteta, a može doprineti respiratornoj infekciji (BRD) i drugim bolestima goveda, fatalnim po zdravlje krda, kao i proizvodnju. Kada se BVDV infekcija prvi put pojavi u zapatu, tada je morbidite kod svih kategorija goveda skoro 100%, dok je mortalitet mali.

Bovina ili virusna dijareja (BVDV) iz roda pestivirusa je veoma često oboljenje goveda u celom svetu, a rezultira velikim gubicima u mlečnoj i mesnoj industriji.

Gravidna krava zaražena virusom BVD u 100% slučajeva prenosi virus na fetus. Zaraženo novorodjenče dolazi na svet klinički zdravo, živiotni vek mu je do 3 nedelje, a za sve to vreme konstantno izlučuje virus i predstavlja izvor infekcije.

Infekcija BVD kod nerodjenog teleta

Kada se govori o infekciji teladi BVDV treba napomenuti mogućnost pojave perzistentne infekcije (PI). Naime, nakon infekcije majke u peridu gestacije od oko mesec dana, pa čak i do 3 – 4 meseca (prva trećina graviditeta) može doći do  infekcije fetusa koja ne mora da rezultira pobačajem. U tom periodu gestacije imunološki sistem fetusa nije dovoljno razvijen da BVDV prepozna kao stranu materiju, već ga prihvata kao deo svog organizma. Kasnije, kada se imunološki sistem potpuno razvije, organizam ne može da prepozna BVDV, pa na njega razvija imunotoleranciju kao i na sve sopstvene materije, odnosno ćelije i tkiva. U fetusu se virus umnožava, prodire u krv i tamo se zadržava tokom čitavog gestacionog perioda, kao i posle rođenja. Zaražena životinja dolazi nasvet klinički zdrava, njen živiotni vek je do 3 nedelje, a za sve to vreme ona konstantno izlučuje virus i predstavlja izvor infekcije. Takva telad su prilikom rađanja živa, ali često zakržljala, avitalna ili su izgledom normalna. Sa druge strane, životinje inficirane posle rodjenja vode se kao “trenutno zaražene”, ne pokazuju simptome bolesti I najčešće preovladaju virus za nekoliko nedelja.