Mačke koje pripadaju egzotičnim rasama su više umiljate i vole da se maze. Međutim, pre nego što se odlučite za rasu mačaka koju želite da imate ili usvojite iz skloništa, imajte na umu da ta osobina takođe zavisi od individualnih karakteristika mačaka na koje možete obratiti pažnju prilikom prvog susreta sa vašom budućom mezimicom. Pa hajde da krenemo.

  1. Sijamska

U pitanju je energična i inteligentna rasa, koja na dnevnom nivou mora dosta da se izmori da bi se krajem dana primirila i prepustila maženju. Obožava da komunicira sa ljudima i konstantno traži njihovu pažnju.

  1. Škotski fold

Mačka koja je dobila ime po savijenim ušima je poznata po tome koliko vapi za pažnjom i ljubavlju svojih vlasnika. Umiljata je, često voli da bude u blizini lica, i lako može da se adaptira na svako okruženje.

  1. Ruska plava

Uspela je da sruši sve predrasude o mačkama kao suzdržanim životinjama. Kad osete ljubav i razviju prijateljstvo sa vlasnikom znaju biti izuzetno umiljate i lojalne. Zbog takvih osobina, prepoznate su kao najbolja rasa za decu.

  1. Sibirska

Reč je jako umiljatoj rasi mačaka koje vole da su stalno u društvu ljudi, odane su i vole da se igraju. Poput psa, sibirka mačka će vam mahanjem repa pokazivati da je srećna.

  1. Burmanska

Izuzetno je ljubazna i umiljata, gotovo zavisna od ljudskog prisustva. U želji da dobiju pažnju, često će svoje vlasnike pratiti kroz kuću ili će im se uspinjati uz nogu. Vole da komuniciraju sa vlasnicima i često ih pozdravljaju glasnim mjaukanjem kad se vrate kući.

  1. Devon rex

U pitanju je jako živahna i radoznala rasa koja poseduje i neke pseće osobine, kao što su vernost, sklonost da donose vlasniku igračke, kao i mogućnost da nauče da se šetaju na povocu. Obožavaju prisustvo dece, a preziru dosadu i samoću.

  1. Sfinks

Reč je o rasi koja je jako druželjubiva, obožava pažnju svojih vlasnika i igranje sa njima. Izuzetno su vokalne i vole mjaukanjem da pozdravljaju vlasnike. Da bi se istovremeno mazile i ugrejale, obožavaju da provode vreme u dremci ispod toplog prekrivača.

  1. Bombajska crna

Ukoliko volite da provodite vreme kod kuće, uživate u maženju i ćaskanju sa vašom ljubimicom, onda je bombajska mačka pravi izbor za vas. Svaki put kad joj bude bilo zgodno skočiće na vaša krila da bi se mazila, protezala i igrala sa vama.

  1. Domaća – Evropska mačka

Iako u sebi uvek imaju zov za divljinom i odlični su lovci, domaće mačke mogu razviti veliku lojalnost prema svojim vlasnicima. Bez obzira na to da li ćete se odlučiti za mladunče ili odraslu mačku, razvijajte u njoj osobine kao što su umiljatost i nežnost, jer potencijal svakako postoji.