Iako se za mačke kaže da su samostalne, posebno kada ih uporedimo sa psima, to ne znači da njima nije potrebna određena nega kako bi imale veseo, zdrav i dug život. Prvi korak podrazumeva da osluškujete vašu mačku i primetite kakve znake vam daje jer se ne ponašaju sve mačke identično – neke mjauču više, neke manje predu. U odnosu na to, primenite nekoliko jednostavnih saveta koji će vam dodatno pomoći da vašoj ljubimici pružite radostan život.

  1. Otkrijte način na koji vaša mačka voli da se mazi

Velika je verovatnoća da vaša mačka voli da se mazi iza ušiju, ispod i sa strane brade, po leđima ali u pravcu od glave ka repu. Najčešće nedozvoljeni delovi tela su rep, šape i stomak. Takođe, svaki vaš pokret ruke koji je u suprotnosti od pravca kojim se dlaka prostire mačka doživaljava kao neprijatnost. Međutim, postoje i odstupanja. Kažu da mačka koja dozvoli maženje po stomaku pokazuje vlasniku najveće poverenje.

  1. Napravite dobru organizaciju prostora za vašu mačku

Sva mesta na kojima mačka obavlja svoje svakodnevne rutine treba da budu odvojena jedna od drugih. Mesto za dremku treba da bude namešteno na sunčanom i toplom mestu. To može biti običan jastuk ili grebalica sa čijeg vrha će mačka dremljivo posmatrati svet oko sebe. Ne brinite se, neće pasti ako zaspi. Posude za hranu i vodu treba da stoje na čistom i urednom mestu, jer je dobro poznato da su mačke pedantna stvorenja. Posudu sa peskom treba držati na mirnom i tihom mestu, gde će mačka imati svoju privatnost. Trudite se da sva mesta provetravate i svakodnevno čistite.

  1. Igrajte se svakodnevno sa vašom mačkom  

Mačke su po prirodi radoznale životinje. Stoga ih navikavajte na igre koje će stimulisati njihovu prirodu i terati na aktivnost. Igračke možete postavljati na nekim pozicijama u kući, kao na primer klupko na kanapu koje možete okačiti na bravu ili stolicu. Možete se i vi uključiti u igru i zabaviti mačku pomoću lasera, plišanih miševa ili pecaljki. Ne zaboravite da na kraju aktivnosti uključite nagradu u vidu neke manje poslastice i time ljubimici stavite do znanja da je igra uvek dobrodošla.

  1. Praktikujte raznovrsnu ishranu i redovne obroke

Sigurni smo smo da vaša mačka već ima svoju omiljenu hranu. Bez obzira na to, hrana za mačke mora biti raznovrsna jer ukoliko je hranite jednoličnom hranom, narušićete zastupljenost svih hranjivih sastojaka u njenom organizmu. Vreme za obrok uvek treba da bude u isto vreme. Većina vlasnika hrani mačke dva puta dnevno, ujutru i uveče. Nije strašno ukoliko to radite tri puta dnevno, jer mačke nemaju običaj da pojedu mnogo više hrane nego što im je potrebno. Ukoliko se desi da vaša mačka postane gojazna, redukujte količinu hrane postepeno.

  1. Preventivno zaštitite vašu mačku od bolesti

Bolje sprečiti, nego lečiti – kako važi za ljude, tako važi i za životinje. Krpelji, buve i crevni paraziti mogu narušiti zdravlje vaše mačke iako najveći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru. Zato je od vitalne važnosti da uvedete preventivnu zaštitu. Praktikujte redovne posete veterinaru ili se raspitajte o merama prevencije i preparatima u obližnjoj veterinarskoj apoteci.