Tokom leta dolazi do bržeg i lakšeg prenošenja bolesti pasa, jer vlasnici sa njima više vremena provode van. Kontakt kojim se prenose bolesti se može desiti u parku, odgajivačnicama, hotelima za pse ili prosto na ulici. Stoga je godišnja vakcinacija pasa važna, jer ne samo da štiti vašeg psa, već štiti pse u njegovom neposrednom okruženju. Takođe, prevencija protiv krpelja će zaštititi vašeg psa od mnogobrojnih parazita koje krpelji prenose.

Izdvajamo vam 5 bolesti, uz kratak opis simptoma, na koje treba posebno da obratite pažnju.

Korona virus – visoko infektivan virus koji napada tanko crevo izazivajući gastrointestinalne probleme i ukoliko se ne sanira na vreme može biti fatalan. Prenosi se ukoliko pas dođe u kontakt sa fecesom zaraženog psa. Simptomi ponekad izostanu, a ukoliko postoje to su povraćanje, dijareja, dehidratacija, gubitak apetita i groznica.

Odgajivački kašalj – prenosi se putem vazduha i jako je zarazan. Pas može pokupiti infekciju ne samo u odgajivačnicama, već na bilo kom mestu na kojem se sretne sa zaraženim psom. Simptomi su suv kašalj, povraćanje, curenje nosa i slab apetit. Ukoliko se ne spreči na vreme, može izazvati upalu pluća sa visokom temeperaturom, pa posledice mogu biti fatalne.

Pseća parainfluenca – respiratorni virus koji se lako širi i razvija u plućima. Najčešće se javlja kod mlađih pasa. Klinčka slika je praćena čestim kašljanjem, konjuktivitisom i upalom sluznice nosa, a ozbiljnije stanje bolesti može dovesti do razvoja bronhopneumonije.

Lajmska bolest – širi se ugrizom krpelja koji su zaraženi bakterijom Borrelia Burgdorferi. Lečenje je moguće antibioticima, a oporavk je veoma brz ukoliko se bolest otkrije na vreme. Bakterija najčešće napada zglobove i bubrege, te simptomi mogu biti bol i oticanje zglobova, šepanje i groznica.

Parvoviroza pasa – predstavlja izuzetno zaraznu i potencijalno smrtonosnu bolest. Najčešće oboljevaju mlađi psi, starosti do pet meseci. Javlja se u dva oblika, kardiovaskularnom i gastrointestinalnom. Simptomi su povraćanje, smanjen aptetit, dijareja i groznica.