Većina vlasnika mačaka znaju koji značaj ima adekvatna ishrana za zdravlje njihovih ljubimica. Meso sadrži vrste proteina koje u potpunosti odgovara njihovim nutritivnim potrebama. U tom smislu povrće može biti dopunska hrana osnovnoj hrani na bazi mesa.

Neke vrste povrća, kao što su obareni brokoli ili šargarepa mogu da doprinesu dobrom zdravlja, dok povrće kao što su beli ili crni luk mogu biti otrovni za njih. Stoga savetujemo da se prilikom uvođenja novih namirnica konsultujete sa svojim veterinarom.

Šargarepa 

Kao što znate šargarepa je odličan izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamin A koji deluje blagotvorno na zdravlje vaše mačke. Šargarepu izbegavajte ukoliko vaša mačka ima problem sa kamencom ili kristalima u mokraći jer sadrži umerenu količinu oksalata. Takođe, preporuka je da se šargarepa prvo obari u slučaju da će sirova praviti problem prilikom žvakanja.

 Spanać

Pored toga što predstavlja odličan izvor vitamina i minerala poput šargarepe, spanać može da deluje anti-inflamatorno na vašu mačku. Sadrži kalcijum oksalate tako da se preporučuje davanje spanaća u malim količinama. Veće količine spanaća mogu izazvati probleme urinarnog trakta.

Grašak 

Zbog toga što predstavlja odličan izvor valkana, grašak je dobar za digestivni trakt vaše mačke i održavanje dobre kilaže. Poput šargarepe, grašak sadrži umerenu količinu oksalata tako da ukoliko vaša mačka ima problem sa mokrenjem i bešikom, redukujte količinu koju joj dajete. Možete bariti svež ili zamrznuti grašak, a ukoliko se odlučite za grašak iz konzerve, obratite pažnju na količinu natrijuma koje sadrži – veća količina može loše uticati na njeno zdravlje.  

Brokoli 

Pored toga što je ukusan, brokoli je i zdrav za vašu mačku. Sadrži dosta antioksidanasa, a odličan je izvor vlakana koji će blagotvorno delovati na njen digestivni trakt i lakše pražnjenje creva. Pre nego što ga date mački, obarite ga u vodi.